Pogosta vprašanja

Kaj je WMS sistem?

wms-sistemWMS ne pomeni nič drugega kot »široko – weit«, »srednje – mittel« in »ozko – schmal«. Vse tri različne širine se nanašajo na obliko stopala otrok. Širino otroških stopal lahko pomerite v naši prodajalni, saj uporabljamo certificirano merilno napravo, ki zagotavlja točne meritve. Čeprav lahko v Superfitovi ponudbi najdete vse širine čevljev, večina kupcev za svoje otroke kupuje srednjo (M) širino. Če imajo vaši otroci in njihove nogice tudi drugačne zahteve, vam lahko z našim priznanim poslovnim partnerjem Superfitovo obutev tudi prilagodimo.

Kaj je osnovni namen otroških čevljev?

Da bi se otroška stopala razvila in zrasla na zdrav način.
Ali obstajajo posebni vidiki, kako naj bi skrbeli za otroška stopala?

a) Samo 2% poškodb stopal je prirojenih

b) Slabo prilegajoči se čevlji (večinoma prekratki) so glavni vzrok poškodb stopal

c) Kosti otroških stopal so nežne in mehke, zato zlahka zrastejo nepravilno ali se poškodujejo. Otroci še nimajo razvitega čuta za bolečino, ki lahko nastane od premajhnih čevljev. Zato ne morejo sami odločati ali čevlji ustrezajo ali ne.

d) Odrasli ne morejo dobiti prave informacije s pritiskanjem na konico čevlja, kot bi pritiskali na konico svojih čevljev.

Kaj otroška stopala zahtevajo od čevljev?

a) Dovolj prostora za rast, otroška stopala zrastejo 2-3 številke na leto odvisno od starosti otroka

b) Dovolj prostora za razvoj, raztezanje, tek, hojo in skakanje.

Če stopala nimajo dovolj prostora (posebno prsti), da bi se premikala naprej, se bodo premikala nazaj. Najprej bo to škodilo prstom, potem stopalu, naprej gležnju, hude poškodbe bodo imele vpliv na kolena, sklepe in vezi.

c) Stopala so različna po višini in širini, to pomeni, da imajo otroška stopala z enako dolžino lahko različne širine nog

d) Višina velikega prsta, najprej se bo čevlja začel dotikati veliki prst, zato morajo čevlji imeti določeno višino

e) Kot med velikim in malimi prsti, mora biti primeren, ker so prsti občutljivi in ne smejo čutiti pritiska s strani čevlja

Ko tehtamo vse argumente, ki jih zahteva oblika čevlja, da čevelj ustreza nogi.

Prostor za rast + prostor za razvoj = prostor za širitev

To je pravzaprav prostor, ki je razlika med dolžino stopala in dolžino čevlja.

Argumenti, ki jih tehtamo pri izbiri čevljev:

a) Primeren čevelj ima prostor za širitev.

Da bi obdržali zdrava stopala, naj bi čevlji ne bi bili krajši kot dolžina stopala in prostor za širitev skupaj.

b) Širina čevlja mora biti ravno prav tesna, da bi stopalo držalo v primernem položaju, to pomeni, da se čevelj ne bo sezuval ali noga drsela naprej proti konici čevlja

c) Spredaj mora biti čevelj dovolj visok pri prstih, saj imajo stopala različne višine prstov glede na dolžino stopala

d) Prepričani moramo biti, da se prsti pri strani ne pritiskajo čevlja

Zakaj je širina tako pomembna?

a) Če so čevlji široki in stopala ozka, bodo stopala drsela naprej v prostor za širjenje, zato morajo čevlji ravno prav široki, da bodo stopalo držali v pravem položaju, da bo spredaj ostajal še prostor za širitev

b) Čevlji ne smejo utesnjevati stopala preveč, paziti je potrebno, da ima stopalo še vedno dovolj prostora, zaradi prekrvavitve stopal

c) Širina stopala se lahko pri enaki dolžini stopala od človeka do človeka razlikuje, zato je sistem širin čevljev to pomemben

WMS sistem širin čevljev
Zato razlikujemo v osnovi tri širine čevljev
W-wide – širok
M-middle – srednji
S- small – ozek

Pravilna širina čevlja zagotavlja pravilno dolžino čevlja, ki mora biti daljša od dolžine stopala.

Čevelj mora biti daljši za: 0,6 cm (prostor za prst) + 0,6cm (prostor, ki ga potrebujemo pri vsakem koraku, ker se toliko vedno pomakne noga naprej = SKUPAJ za 1,2 cm.

Kako najti ustrezne čevlje za otroka?

Potrebno je paziti na dolžino, širino in višino stopala, glede na te pokazatelje ponudimo ustrezne čevlje.

Otrok mora vedno, ko obuje čevlje vstati, ker se šele takrat pokaže, kako se čevelj prilega stopalu.

Otroku v stoječem položaju preverimo ustreznost čevlja, še enkrat usmerimo pozornost dolžini, širini in višini stopala ter temu, da je v otrokovih čevljih še vedno dovolj prostora za rast in širitev ter tekanje otroka.

Otroci ne smejo sami soditi ali čevlji ustrezajo ali ne, saj še nimajo razvitih ustreznih čutil.

a) Otroku najprej pomerimo dolžino stopala
Vsaka Superfitova škatla ima na notranji strani natisnjeno merilo. Otroku položimo stopalo v otrokovem stoječem položaju na začetek pokrova, dobimo ustrezno dolžino, pri kateri že upoštevamo še prostor za rast in širitev stopala.

b) Tako izberemo ustrezno številko obutve:
Dolžina stopala + prostor za širitev in rast (kar navadno rečemo en prst odrasle osebe – 1,2 cm)

Ortopedska obutev - da ali ne?

Večina staršev še vedno meni, da morajo biti prvi otrokovi čevlji ortopedsko oblikovani, čemur pa ortopedi ostro nasprotujejo.

98% vseh otrok se rodi z zdravimi stopali, kar pomeni, da je le 2% otrok kateri potrebujejo posebno obutev oz. vložke predpisane s strani ortopedov.

Številne medicinske študije so namreč pokazale, da otrokovo »plosko« stopalo za normalen razvoj ne potrebuje ortopedsko oblikovanih čevljev oziroma, da so ortopedski čevlji za razvoj otrokovega stopala in hoje celo škodljivi.

Ortopedi še zlasti odsvetujejo trde vložke, ki naj bi podpirali stopalo in s tem pospešili oblikovanje stopalnega loka. Pediatri pravijo, da so ti vložki v resnici povsem neučinkoviti in otroka tiščijo. Otrok je prisiljen hoditi po zunanjem robu stopala, zato se dostikrat poslabša tudi vzorec otrokove hoje. Človeška noga je bila ustvarjena, da bi bila bosa. Zato se tudi otroško stopalo najbolje razvija, če je boso ali obuto v mehko obuvalo z ravnim podplatom brez kakršnihkoli ortopedskih dodatkov.

Dolgotrajne znanstvene raziskave dokazujejo, da je prvih 6 let za razvoj kit in mišic odločilnega pomena!

Osnovna naloga čevljev je, da že od vsega začetka blažijo vsak posamezni korak, tako varujejo gibala in so odgovorni za dobro počutje tistega, ki jih nosi.

Nekaj drobnih a pomembnih nasvetov pri nakupovanju otroške obutve:

– Ne kupujte čeveljčkov brez prisotnosti otrok, otrok mora svoje čevlje preizkusiti

– Pretesni čevlji vplivajo na rast nogic, lahko povzročijo nepravilno rast in razvoj nogic, prav tako pretesni čevlji vplivajo na prekomerno potenje, posledice so lahko razvoj glivic, bradavic in vraščeni nohti

– Čevlji morajo biti udobni že pri prvem nošenju in ne smejo vzbujati občutka nelagodja pri otroku

– Otrok naj ne nosi podedovanih čevljev starejših bratov in sester, ker ima vsako stopalo svojo obliko in se čevelj po njem oblikuje

– Primernost obuvala in velikost čevljev preverjamo vsake 2-3 mesece

– Izbirajte obutev iz naravnih in kakovostnih materialov, do bodo nogice prosto dihale

Zakaj je potrebna obutev?

Obutev je v prvi vrsti namenjena zaščiti pred umazanijo, vremenskimi vplivi in poškodbami. Nožice dojenčka, ki še ne hodi, moramo zaščititi predvsem pred mrazom. Najbolje je, da mu nadenemo tople nogavičke ali mehke copatke. V toplejših dneh je najbolje, da je dojenček bos in lahko svobodno razmigava svoje prstke, stopalo pa lahko neovirano raste.

Ko začne otrok počasi stopicljati z našo pomočjo, ortopedi priporočajo nogavičke z nedrsečim stopalnim delom, ki omogočajo, da dojenček čuti tla pod nogami, hkrati pa mu pri hoji ne drsi. Na tržišču so na voljo tudi mehki čeveljci z usnjenim podplatom, ko so prav tok primerna prva obutev. Pomembno pa je, da so mehki čevlji za dojenčka višji, da segajo čez gležnje, saj se tako otroku težje snamejo.

Otrok je shodil. Ko začne otrok hoditi, potrebuje čevlje z debelejšim podplatom.

Kakšna je prava velikost čevljev za mojega otroka?

pravi-cevljiV vsaki škatli Superfit  čevljev je merilec velikosti za otroško nogo. Prav tako lahko s pomočjo pretvornika na naših spletnih straneh preračunate kakšna je velikost noge vašega otroka.

Noge vašega otroka rastejo zelo hitro in skokovito. Med dvemi in šestimi leti starosti zraste otrokova noga povprečno za dve do tri številki na leto. Tudi ko gredo otroci v šolo jim noge povprečno zrastejo za številko do dve na leto. Zato vas prosimo, da otroku v zgodni starosti merite nogo vsakih 6 do 8 tednov, kasneje pa na 4 do 6 mesecev. Velikostne številke otroških čevljev naraščajo za 6,6 mm, vendar pa če niste povsem prepričani katera je prava velikost noge vašega otroka, da to opravijo naše prodajalke s specializiranimi merilci in vam tudi osebno svetujejo (širina noge, višina narta, pritisk noge ob hoji …).

Kdaj moj otrok potrebuje prve čevlje?

prvi_cevljiVaš otrok naj se giblje bos čim dalj časa. Tako se bodo vašemu otroku lahko najbolj pravilno razvile vezi in mišice. Zato je poskrbela že sama narava. Prvi čevlje bo vaš otrok potreboval šele, ko bo začel hoditi in bo zaradi zunanjih dejavnikov bosonoga hoja onemogočena (zaradi mraza, dežja, snega, preostre ali kako drugače neustrezne podlage). Pravi čevlji so namreč najprej zaščita pred neželenimi vplivi, hkrati pa morajo nogici vašega otroka omogočati čim bolj naravno – svobodno hojo. Le tako se bodo nogice vašemu otroku tudi pravilno razvijale.

Kaj pomeni Hovercraft?

Hovercraft – podplat na zračnih blazinicah

Omogoča bolj udobno in zdravo hojo, saj razbremenjuje vsakodnevni pritisk na kolena in hrbtenico.

Kaj pomeni Sacchetto?

Sacchetto – obutev brez vmesnega vložka. Hoja je mehka, lahkotna in udobna.


Kaj pomeni Best Fitting?

Best Fitting – majhna sprememba, velik pomen.

Združuje dve širini v enem kopitu. Spredaj zelo udoben čevelj, zadaj se odlično prilega na peto. Udobje za cel dan.


Kaj pomeni Comfort?

Comfort – Extra Comfort večje širine čevlja.

Kopita v širinah G in H nudijo več prostora za močnejšo nogo, ob zavidljivi eleganci.


Kaj pomeni Removable Inner Sole?

Removable Inner Sole – odstranljiv/zamenljiv vložek

Poseben vložek s sistemom Ultra Flex Air, zagotavlja celodnevno udobje tudi v najbolj modnih salonarjih. Nekateri med njimi imajo še posebno blaženja v petnem delu.


Kaj pomeni Soft & Smart?

Soft & Smart – za mehek in udoben korak.

Vgrajeni posebni blazinici, ki blažita pritisk na petnem delu in sprednjem delu stopala.


Kaj pomeni Vario Width?

Vario Width – prilagodljiva širina.

Škornji se lahko v manšeti prilagodijo glede na širino meč in zagotavljajo celodnevno udobje brez preohlapnega ali pretesnega objema.