Izbira velikosti otroških čevljev

Za izračun priporočene velikosti otroških čevljev v spodnjem obrazcu vnesite dolžino otroške noge v centimetrih. S klikom na gumb "Izračunaj" vam bo kalkulator svetoval najprimernejšo velikostno številko za posamezno blagovno znamko. Natančna navodila za izmero otroške noge najdete spodaj.

Kako pravilno izmeriti otroško nogo?

Za dobro počutje in zdrav razvoj otroških nogic je izbira kvalitetnih otroških čevljev ključnega pomena. Še bolj pomembna pa je izbira ustrezne velikostne številke otroških čevljev. Pri tem si lahko pomagate z našim pripomočkom. Vse kar morate storiti je slediti spodnjim navodilom.

  • Najprimernejši čas za merjenje otrokove noge je popoldan ali zvečer, ker noge čez dan lahko nekoliko otečejo. Otroku sezujte čevlje in ga pustite, da v nogavicah naredi nekaj korakov.
  • Položite list papirja ob vrata ali ob steno brez letev (npr. v kopalnici). Otrok naj stopi na papir tako, da se njegove pete dotikajo stene ali vrat. Nogavice naj ne bodo obute pretesno, prstom mora biti omogočeno svobodno gibanje. Označite dolžino stopala pri najdaljšem prstu. Pri tem držite pisalo navpično pod kotom 90 stopinj. Postopek ponovite na drugi nogi.
  • Odmerite razdaljo od začetka papirja do označbe in dobljeno dolžino vpišite v polje za izračun. V kolikor ima otrok različno dolžino stopal, vedno upoštevajte daljšo mero!

Dejstva o razvoju otroških stopal

Stopala vašega otroka rastejo zelo hitro in skokovito. Med drugim in šestim letom starosti zrastejo otrokova stopala povprečno za dve do tri številke na leto. Tudi ko gredo otroci v šolo, jim stopala povprečno zrastejo za številko do dve na leto. Zato vam svetujemo, da otroku v zgodnji starosti merite stopala vsakih 6 do 8 tednov, kasneje pa na 4 do 6 mesecev.

Velikostne številke otroške obutve se med seboj razlikujejo za približno 6,6 mm. Če niste povsem prepričani, katera velikost je prava za vašega otroka, naj to preverijo naše prodajalke s specializiranimi merilci in vam pri nakupu tudi osebno svetujejo (širina noge, višina narta, pritisk noge ob hoji).

Pri izbiri pravih čevljev za otroka je treba paziti na dolžino, širino in višino stopala, na podlagi katerih izberemo ustrezne čevlje. Ko otrok pomerja čevlje, mora vedno vstati in se v njih sprehoditi, saj se šele takrat pokaže, kako se čevelj prilega stopalu. Ko otrok stoji, še enkrat preverimo ustreznost čevlja, ponovno namenimo pozornost dolžini, širini in višini stopala ter preverimo, ali je v otrokovih čevljih še vedno dovolj prostora za rast in širitev nogice ter mu omogoča brezskrbno tekanje. Otroci ne smejo sami soditi, ali jim čevlji ustrezajo ali ne, saj še nimajo razvitih ustreznih čutil.

Pri nakupu otroških čevljev je dobro upoštevati tudi naslednje nasvete:

  • Ne kupujte čeveljčkov brez prisotnosti otrok, otrok mora svoje čevlje preizkusiti.
  • Pretesni čevlji vplivajo na rast nogic, lahko povzročijo njihovo nepravilno rast in razvoj. Pretesni čevlji vplivajo na prekomerno potenje, posledice so lahko razvoj glivic, bradavic in vraščeni nohti.
  • Čevlji morajo biti udobni že pri prvem nošenju in ne smejo vzbujati občutka nelagodja pri otroku.
  • Otrok naj ne nosi podedovanih čevljev starejših bratov in sester, ker ima vsako stopalo svojo obliko in se čevelj po njem oblikuje.
  • Primernost in velikost čevljev preverjamo na 2 do 3 mesece.
  • Izbirajte obutev iz naravnih in kakovostnih materialov, da bodo nogice dihale.

Kako še lahko pravilno izmerimo velikost otrokove noge?

Ste vedeli, da ima vsaka škatla otroške obutve Superfit na notranji strani odtisnjeno merilo, s katerim lahko določite velikost otroške noge? Velikost izmerimo tako, da medtem ko otrok stoji, njegovo stopalo položimo na rob pokrova, nato pa z merila odčitamo ustrezno dolžino, ki ji prištejemo še prostor za rast in širitev stopala (en prst odrasle osebe oziroma 10-15mm).


Želimo vam veliko uspeha pri izbiranju otroške obutve, vedno pa se za nasvet lahko obrnete tudi na nas.