Kako preprečiti potenje nog?

Kako preprečiti potenje nog?

Potenje je naraven in zdrav način uravnavanja telesne temperature in hkrati učinkovit način izločanja presnovkov iz telesa. Vendar pa je lahko pretirano potenje, še posebej nog, tudi zelo neprijetna nadloga, za katero je potrebno kar nekaj truda, da jo obvladamo. Pri obvladovanju potenja nog, je ključnega pomena tudi primerna obutev, ki mora biti izdelana iz naravnih materialov (usnje, ker je usnje najbolj podoben material človeški koži, saj ima prav tako pore in diha kot človeška koža).

Tehnologija napreduje iz dneva v dan, tako so tudi pri blagovnih znamkah Legero in Superfit razvili podplat z membrano GORE-TEX®, ki omogoča dihanje stopal. Podplat s to tehnologijo se imenuje GORE-TEX® SURROUND ™. Podplat ima vgrajeno membrano GORE-TEX®, ki kot nogavica obdaja celotno stopalo in omogoča dihanje, hlajenje, hkrati pa je vodoneprepustna. To zagotavlja optimalno zračnost stopal za odrasle in otroke, v vseh okoljih. Posebno je učinkovita, ko je zunaj vroče, saj hladi skozi podplat, ker je 1/3  celotnega podplata namenjenega za dihanje.

legero gore-tex surround schnürschuh in farbe dunkelblau um 17 reduziert online kaufen - sqyrjw1m_2SURROUND ™podplat z GORE-TEX® membrano vsebuje mikroskopske pore, ki so 20.000-krat manjše od molekul vode, a 700-krat večje od parnih molekul. To pomeni, da vodne kapljice od zunaj ne morejo priti v notranjost čevlja, vlaga naše noge pa zlahka prehaja iz čevlja skozi pore membrane GORE-TEX®. SURROUND ™ GORE-TEX®,  uravnava temperaturo in vlago v čevlju, kar omogoča prijeten, suh občutek stopal. To je zelo primerno tudi za otroške noge, ki imajo enako število žlez znojnic kot odrasli, ki so razporejene na njihovih majhnih stopalih.

Ker telesne tekočine, ki jih izločamo s potenjem, vsebujejo obilico presnovljenih in škodljivih snovi, se te v stiku z zrakom začnejo razkrajati, to pa ob pomanjkljivi osebni higieni hitro zaznamo kot neprijeten vonj. Ta vonj je še toliko neprijetnejši, kadar se nam obilno potijo stopala, utesnjena v obutvi. Seveda pa je vonj le zunanji opazni znak, da je treba negi stopal nameniti več pozornosti. Bakterije, ki se razvijajo ob razkrajanju potu, namreč lahko povzročijo vrsto dodatnih neprijetnosti, ki se utegnejo razviti v napredujoče težave, tokrat kar z bolezenskimi znaki. Dolgotrajna vnetja, izpuščaji oziroma ekcemi, v skrajnih primerih tudi boleče, ognojene razjede na stopalih, so namreč že zadnje opozorilo, da moramo poskrbeti za naše noge.

Stopnje potenja nog so odvisne od letnih časov, gre predvsem za težavo, ki nastane v toplejših mesecih. Takrat je primerna izbira lahka in zračna obutev, ki vam jo nudita naši blagovni znamki Superfit in Legero. 598-46-34-1 copy

Najkoristnejše in tudi najučinkovitejše je redno umivanje nog v mlačni vodi, priporočljive so tudi izmenično toplo-hladne kopeli z dodatkom različnih snovi, ki zavirajo potenje. Te snovi najdemo v posebej za prekomerno potenje nog pripravljenih kopalnih soleh oziroma drugih pripravkih, ki jih dobimo v specializiranih prodajalnah, zeliščnih lekarnah in lekarnah. To so različna mazila, kreme ali geli. Lahko kupimo tudi različne razpršilce, ki pomagajo proti neprijetnemu vonju ki ostaja v čevljih, v naših trgovinah imamo Gabor Shoe Deo sprej, ki obutev dezinficira in odstrani neprijeten vonj. Pomembno pa je tudi pogosto preobuvanje in menjanje obutve, nogavic in vložkov za čevlje.